BOSHLANG’ICH SINF O’QUVCHILARINI IJODIY FAOLIYATGA TAYYORLASHGA QO’YILADIGAN PEDAGOGIK TALABLAR - Dilnoza Meylieva Rakhmatillayevna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Abstrakt — maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarini ijodiy faoliyatga tayyorlashga qo‘yiladigan pedagogik talablar ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Globallashuv sharoitida ta’limning asosiy vazifasi — mustaqil fikrlovchi va ijodkor shaxsni shakllantirish ekani ta’kidlanadi. Ijodiy salohiyatning psixologik-pedagogik xususiyatlari, kreativ fikrlashni rivojlantiruvchi omillar, divergent fikrlash, tasavvur va refleksiya kabi ichki komponentlar yoritiladi. Shuningdek, konstruktivizm, faoliyat yondashuvi, muammoli ta’lim, shaxsga yo‘naltirilgan pedagogika hamda STEAM- integratsiya ushbu jarayonning metodologik asoslari sifatida ko‘rib chiqiladi.