PROBATSIYA XIZMATINING JAMIYAT XAVFSIZLIGINI TA’MINLASHDAGI O‘RNI: TAHLIL VA ISTIQBOLLAR - Xursanova Zarina Anvarovna; Irnazarov Shuxrat Najmetdinovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Probatsiya tizimi - jinoiy jazolarni ijro etishning muqobil mexanizmi sifatida, shuningdek, jinoyatchilarni jamiyatga qayta moslashtirish va qayta jinoyatchilik darajasini kamaytirish vositasi sifatida katta ahamiyatga ega. Mazkur tadqiqotda O‘zbekiston va Buyuk Britaniya tajribalari asosida probatsiya faoliyati, uning samaradorligini oshirish yo‘llari, nazorat ostidagi shaxslarning reabilitatsiyasi va ochiq elektron axborot tizimlari orqali ma’lumotlarni boshqarish masalalari tahlil qilinadi. Xorijiy va mahalliy qonunchilik, shuningdek, so‘nggi besh yil ichidagi Buyuk Britaniya probatsiya statistikasi asosida tizimning samaradorligi va ijtimoiy ahamiyati ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari probatsiya xizmatining rivojlanishi, reabilitatsiya standartlarini joriy etish va jamoatchilik nazoratini kuchaytirish bo‘yicha ilmiy va amaliy tavsiyalarni shakllantirishga yordam beradi.