“XALQARO XUSUSIY HUQUQDA OILAVIY MUNOSABATLARDA QONUNNI CHETLAB O‘TISH INSTITUTINING OQIBATLARI VA XUSUSIYATLARI” - Nomozov Xusan Axmat o‘g‘li; Xursanova Zarina Anvarovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
ANNOTATSIYA: Xalqaro xususiy huquq doirasida oilaviy munosabatlarning tartibga solinishi zamonaviy huquqiy ilm-fan va amaliyot oldida turgan dolzarb masalalardan biridir. Ushbu maqolada oilaviy munosabatlarda qonunni chetlab o‘tish (fraus legis) institutining nazariy va amaliy jihatlari, turli davlat qonunchiliklarida mavjud yondashuvlar hamda ularning qiyosiy tahlili keltirilgan. Shuningdek, “oqsoq nikohlar”, nikoh va ajralishning tan olinishi, bir jinslilar nikohi va bolalar huquqlarini himoya qilishga oid muammolar xalqaro xususiy huquqning asosiy tamoyillari – fraus omnia corrumpit, lex loci celebrationis, favor matrimonii, favor minoris, ordre public international asosida tahlil etilgan. Maqolada xalqaro shartnomalar, jumladan Gaaga konvensiyalari va boshqa xalqaro huquqiy mexanizmlarning milliy qonunchilikka tatbiq etilishi zarurligi asoslab beriladi. Tadqiqot yakunida qonunni chetlab o‘tishga qarshi kurashish, nikoh institutini unifikatsiya qilish va bolalar manfaatlarini ustuvor qo‘yishga qaratilgan amaliy tavsiyalar ilgari suriladi.