AYOLLARGA MO‘LJALLANGAN JAZONI IJRO ETISH MUASSASALARIDA GENDERGA MOS REABILITATSIYA: NAZARIY ASOSLAR VA O‘ZBEKISTON UCHUN INNOVATSION YONDASHUVLAR - Muxammadiyeva Malika Rustamovna; Irnazarov Shuxrat Najmetdinovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Ayollarni ijtimoiy-psixologik reabilitatsiya qilish jarayoni an’anaviy jazo tizimida ko‘pincha erkaklar uchun ishlab chiqilgan standart qoidalarni takrorlaydi. Biroq ilmiy adabiyotlarning zamonaviy tahlili ayollar jinoyatchiligining o‘ziga xos muayyan omillar bilan bevosita bog‘liqligini ko‘rsatadi. Ushbu maqola xalqaro tadqiqotlar va O‘zbekistonda amalga oshirilgan amaliy ishlardan foydalanib, ayollar koloniyalarida genderga moslashtirilgan reabilitatsiya dasturlari uchun original strategiyani ishlab chiqishni taklif qiladi. Ushbu maqola ilmiy-metodologik asoslarni va original innovatsion mexanizmlarni O‘zbekiston kontekstida amalga oshirish istiqbollarini ko‘rsatadi va kelgusida mahbus ayollarni qayta ijtimoiy integratsiya qilish uchun zamin yaratadi.