V2I TEXNOLOGIYALARINING TRANSPORT TIZIMIDA QO‘LLANILISHINI MODELLASHTIRISH USULLARI - Nazirov Nodirbek Jamoliddin o‘g‘li; Yusupov Sarvarbek Sodiqovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada V2I (Vehicle-to-Infrastructure) texnologiyalarining zamonaviy transport tizimlarida qo‘llanilish samaradorligi hamda ularni modellashtirish usullari ilmiy asosda tahlil qilingan. Tadqiqotda PTV Vissim dasturidan foydalanilgan holda real sharoitga yaqin ssenariylar asosida simulyatsion model yaratildi. V2I tizimining transport oqimi, signal boshqaruvi, tirbandlik indeksi va o‘rtacha tezlik kabi ko‘rsatkichlarga ta’siri baholandi. Natijalar V2I texnologiyalarining qo‘llanishi transport oqimining barqarorligini oshirishi, tirbandlikni kamaytirishi va xavfsizlik ko‘rsatkichlarini yaxshilashini ko‘rsatdi. Tadqiqot natijalari shahar transport tizimlarini raqamlashtirish jarayonida V2I texnologiyalarining amaliy ahamiyatini tasdiqlaydi.