O‘RTA MAKTABDA ALGEBRA O‘QITISHNING SAMARALI METODLARI: MUAMMO ASOSIDA O‘QITISH - Xujamurodova Mukhabbat (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Algebra o‘rta maktab matematika kursining eng muhim bo‘limlaridan biri bo‘lib, o‘quvchilarda abstrakt fikrlash, mantiqiy tahlil qilish va muammolarni yechish kompetensiyalarini shakllantiradi. Bugungi kunda ta’lim jarayonining samaradorligini oshirish, o‘quvchilarning matematik savodxonligini rivojlantirish va ularni real hayotga tayyorlash maqsadida innovatsion pedagogik yondashuvlarga ehtiyoj kuchayib bormoqda. Shunday metodlardan biri — muammo asosida o‘qitish bo‘lib, u o‘quvchilarning faol ishtirokiga, mustaqil izlanishiga va o‘z bilimlarini real hayotiy vaziyatlarda qo‘llashiga asoslanadi. Muammo asosida o‘qitish algebra darslarini an’anaviy tushuntirish-uslubidan farqli o‘laroq, o‘quvchilarni tayyor qoidalarni yodlashga emas, balki matematik tushunchalarning mohiyatini chuqur anglashga, o‘z fikrini asoslashga va ijodiy yechimlar topishga undaydi. Bu metod orqali o‘quvchi nafaqat matematik bilimga ega bo‘ladi, balki tanqidiy fikrlash, guruhda ishlash va hayotiy masalalarni hal qilish ko‘nikmalarini ham egallaydi. Zamonaviy ilmiy tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, algebra fanida PBL metodidan foydalanish o‘quvchilarning motivatsiyasini sezilarli oshiradi, murakkab tushunchalarni tushunishni osonlashtiradi va o‘zlashtirish darajasini yaxshilaydi. Shu sababli, mazkur maqolada PBL metodining mohiyati, uning afzalliklari, algebra darslarida qo‘llash mexanizmlari hamda samaradorlik natijalari ilmiy-nazariy asosda tahlil qilinadi.