BIOLOGIYA FANIDAN GENETIKA VA SELEKSIYA BOBINI O’QITISHDA STEAM TEXNOLOGIYASIDAN FOYDALANISH METODIKASINI TAKOMILLASHTIRISH (9-SINF MISOLIDA) - Xudayberganova Soxiba Maksudovna; Abdiqodirov Murodxo‘ja Alisher o‘g‘li; Tuychiyeva Gulmira Kadirovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur tezisda umumiy o‘rta ta’lim maktablarining 9-sinf biologiya fanidagi “Genetika va seleksiya” bobini o‘qitishda STEAM texnologiyasidan samarali foydalanish metodikasi yoritilgan. STEAM yondashuvi orqali biologiyani o‘qitish an’anaviy usullarga nisbatan yanada yuqori samaradorlikka ega. Integratsiyalashgan ta’lim modeli o‘quvchilarni ko‘proq mustaqil fikrlashga, bilimlarni turli kontekstlarda qo‘llashga, texnologik vositalardan ongli foydalanishga undaydi. Shuningdek, biologiyaning boshqa fanlar (texnologiya, muhandislik, san’at) bilan uyg’unlashtirilishi fanni “ajratilgan nazariy bilim” emas, balki real hayotiy muammolarni hal qilish vositasi sifatida ishtirok etishga olib keladi. Bu yondashuv XXI asr o‘quvchilari uchun zarur bo‘lgan kompetensiyalar - tanqidiy fikrlash, ijodkorlik, muammoni hal qilish va hamkorlikda ishlash ko‘nikmalarini rivojlantiradi. Tezis o‘quv jarayonida STEAM yondashuvini amaliy joriy etishni istagan biologiya fani o‘qituvchilari uchun metodik tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.