JISMONIY, AQLIY, SENSOR (SEZGI) YOKI RUHIY NUQSONLARI BO’LGAN BOLALAR (SHAXSLAR) UCHUN TA’LIM TASHKILOTLARIDA INKLYUZIV TA’LIM TASHKIL ETILISHI - Shayahmedova Ma‘suda Xusanjanovna; Umarova Qanoat Yahyayovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada jismoniy, aqliy, sensor (sezgi) yoki ruhiy nuqsonlari bo‘lgan bolalar (shaxslar) uchun ta’lim tashkilotlarida inklyuziv ta’limni tashkil etish masalalari yoritilgan. Inklyuziv ta’limning asosiy tamoyillari — teng imkoniyatlarni ta’minlash, individual yondashuv, ijtimoiy integratsiya va pedagogik-psixologik qo‘llab-quvvatlash jarayonlari tahlil qilingan. Shuningdek, ta’lim muassasalarida maxsus pedagoglar, logopedlar, psixologlar hamda axborot-kommunikatsiya texnologiyalaridan foydalanish orqali nogironligi bo‘lgan o‘quvchilarni ta’lim jarayoniga jalb etishning afzalliklari ko‘rsatib berilgan. Maqolada xalqaro tajribalar va O‘zbekiston sharoitida amalga oshirilayotgan chora-tadbirlar o‘rganilgan hamda inklyuziv ta’limning kelajakdagi rivojlanish istiqbollari tahlil qilingan.