ROSSIYA IMPERIYASINING TURKISTON O‘LKASIDA GENERAL-GUBERNATORLIK BOSHQARUV TIZIMINING SHAKLLANISHI VA UNING MAHALLIY IJTIMOIY-SIYOSIY TUZILMALARGA TA’SIRI (1867–1917) - Xayrillo Yo’lchiyev Mahmudillo o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
XIX asr ikkinchi yarmidan boshlab Rossiya imperiyasining Markaziy Osiyoga qarshi yuritgan harbiy-ekspansion siyosati natijasida Turkiston o‘lkasi bosib olinib, 1867-yilda maxsus mustamlaka-harbiy hudud – Turkiston general-gubernatorligi tashkil etildi. Ushbu boshqaruv shakli nafaqat Rossiya imperiyasi manfaatlariga xizmat qilgan, balki mahalliy ijtimoiy-siyosiy tuzilmalarni izdan chiqarib, an’anaviy boshqaruv tizimlarining yemirilishiga sabab bo‘lgan. Mavzuning dolzarbligi – mustamlakachilik siyosatining tub mohiyatini ochib berish va uning oqibatlarini hozirgi ijtimoiy-siyosiy jarayonlar bilan bog‘lay olish imkoniyatidadir.