INKLYUZIV TA’LIM TIZIMI UCHUN MALAKALI PEDAGOG KADRLARNI TAYYORLASH, QAYTA VA MALAKASINI OSHIRISH - Eshmamatova Sitora Tuyg‘un qizi; Bekmuratova Madina Baxtiyor qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Inklyuziv ta’lim tizimi zamonaviy ta’lim siyosatining ustuvor yo‘nalishlaridan biri bo‘lib, unda barcha bolalar, jumladan, alohida ta’lim ehtiyojiga ega o‘quvchilar ham teng imkoniyatlarga ega bo‘lishlari ko‘zda tutiladi. Bunday tizim samarali ishlashi uchun malakali pedagog kadrlarni tayyorlash, ularning qayta tayyorlanishi va malakasini oshirish jarayonlari muhim ahamiyat kasb etadi. Pedagogning bilim va ko‘nikmalari nafaqat nazariy tayyorgarlikka, balki psixologik yondashuv, maxsus metodik usullarni bilishga ham asoslanishi zarur. Shu nuqtai nazardan, O‘zbekistonda inklyuziv ta’limni rivojlantirish uchun o‘qituvchilarni zamonaviy xalqaro tajribaga mos tarzda o‘qitish, innovatsion texnologiyalarni tatbiq etish va ijtimoiy hamkorlikni kuchaytirish zarur. Malakali kadrlarni yetishtirish inklyuziv ta’lim sifatini oshiradi hamda har bir bolaga teng ta’lim olish imkonini yaratadi.