O‘ZBEKISTONDA MAVJUD FOIZ STAVKALARI - Amonova Nargiza Abduraxmonovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasida amalda qo‘llanilayotgan foiz stavkalari tizimi, ularning iqtisodiy mazmuni, shakllanish mexanizmlari va iqtisodiyotdagi roli keng yoritiladi. Tadqiqot doirasida Markaziy bankning asosiy stavkasi, tijorat banklarining kredit va depozit foiz stavkalari, davlat qimmatli qog‘ozlari bo‘yicha daromadlilik, mikromoliyaviy tashkilotlar va lizing kompaniyalarida qo‘llaniladigan foiz stavkalari tahlil qilinadi. Shuningdek, foiz stavkalariga ta’sir etuvchi omillar, inflyatsiya bilan o‘zaro bog‘liqligi, real va nominal foiz stavkalari tushunchalari hamda foiz siyosatining iqtisodiy o‘sish, investitsiya faolligi va aholi farovonligiga ta’siri ilmiy-uslubiy asosda ko‘rib chiqiladi. Maqola natijalari O‘zbekiston moliya bozorida foiz stavkalari mexanizmini chuqurroq anglashga xizmat qiladi.