O’TKIR YO’G’ON ICHAK PSEVDO-OBSTRUKTSIYASI - Keldiyarov Farxod Baxtiyorovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya . Ogilvie sindromi - bu yo’g’on ichakdagi ixtiyoriy, ritmik mushaklarning qisqarishiga (peristaltika) ta’sir qiluvchi anomaliyalar bilan tavsiflangan noyob, orttirilgan kasallik. Peristaltika mushaklar, nervlar va gormonlar muvofiqlashuvi orqali ovqat hazm qilish tizimi orqali oziq-ovqat va boshqa materiallarni harakatga keltiradi. Yo’g’on ichak ko’pincha sezilarli darajada kengayadi (kengayadi). Alomatlar ichak psevdo-obstruktsiyasining boshqa shakllariga o’xshash va ko’ngil aynishi, qusish, qorin shishishi yoki shishishi va ich qotishi kabi holatlarni o’z ichiga olishi mumkin.