NAMANGAN IQLIM SHAROITIDA PTEROCARPUS MARSUPIUM DARAXTINI URUG‘ VA VEGETATIV USULLARDA KO‘PAYTIRISH AGROTEXNIKASINI ISHLAB CHIQISH - Tojiboyev Muhammadkarim Husanboy o‘g‘li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada Namangan viloyati iqlim sharoitida manzarali va dorivor ahamiyatga ega bo‘lgan Pterocarpus marsupium daraxtini urug‘ hamda vegetativ usullarda ko‘paytirish agrotexnikasi o‘rganildi. Tadqiqot jarayonida urug‘larning unuvchanligi, ko‘chatlarning o‘sish va rivojlanish ko‘rsatkichlari, shuningdek, vegetativ ko‘paytirishda qalamcha va payvandlash usullarining samaradorligi tahlil qilindi. Tuproq-iqlim omillarining o‘simliklarning moslashuvchanligiga ta’siri baholandi. Olingan natijalarga ko‘ra, Pterocarpus marsupium ni Namangan sharoitida muvaffaqiyatli ko‘paytirish uchun urug‘ va vegetativ usullarni qo‘llash maqsadga muvofiq ekanligi aniqlandi. Taklif etilgan agrotexnik tadbirlar ko‘chatlarning yashab ketish darajasini oshirish, o‘sish jarayonini jadallashtirish hamda daraxtning manzarali va dorivor xususiyatlarini saqlab qolishga xizmat qiladi.