JADID SHEʼRIYATIDA XALQ OG’ZAKI IJODI OBRAZLARINING RAMZIY IFODASI - Ismatova Mohigul To‘yevna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. O‘zbek adabiyotida qo‘llangan ramziy obrazlar mifologiya, folklor va yozma adabiyotda o‘ziga xos badiiy talqin qilingan. Jadid she’riyatida mazkur obrazga yuklangan ma’no yanada kengayganligini ko‘rishimiz mumkin. Cho‘lpon , Fitrat , Avloniy, Siddiqiy Ajziy, So’fizoda o‘zbek she’riyatida simvolist shoir sifatida alohida mavqega ega ijodkorlar. Ularning she’rlarida ijtimoiy-siyosiy tushunchalarning ramziylashtirilishi yaqqol ko‘zga tashlanadi. Mazkur maqolada jadid she’riyatida ramziy obrazlar orqali badiiy talqin qilingan ijtimoiy-siyosiy muammolarning ifodasi hamda shoir mahoratiga baho berilgan.