ICHKI YONUV TIZIMLARINING TERMODINAMIK VA MEXANIK PARADIGMALARI: SAMARADORLIKDAGI NAZARIY YUTUQLAR - Dusmatova Marg’ubaxon Ibrohimjonovna; Tadjiyev Shahobiddin G'ofurovich; Abdullaeva Olimaxon Mansurovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy ichki yonuv dvigatellarining (IYD) samaradorligini oshirishga qaratilgan fundamental termodinamik va mexanik o‘zgarishlar tahlil qilinadi. Tadqiqotda issiqlik sikllarining nazariy limitlari, entropiya va eksergiya yo‘qotishlarini kamaytirish strategiyalari hamda mexanik konstruktsiyalardagi kinematik innovatsiyalar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, Miller va Atkinson sikllarining termodinamik afzalliklari, ishqalanish koeffitsiyentini pasaytirishdagi tribologik yutuqlar hamda tizim samaradorligini oshirishdagi yangi ilmiy paradigmalar fundamental nuqtayi nazardan yoritiladi.