VIRUSLI INKEKTSIYALARNING KLINIK VA LABORATOR DIAGNOSTIKA JIHATLARI - Nurmatova M.A.; Jumayev Sarvarbek (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Virusli infektsiyalar fekal–oral yuqish mexanizmiga ega bo‘lgan antroponoz virusli o‘tkir yuqumli kasallik. Asosan ovqat hazm qilish tizimining shikastlanishi, umumiy intoksikatsiya va suvsizlanish bilan tavsiflanadi. Oziq-ovqat bilan bog‘liq zaharlanish belgilari kuzatiladi. Kasallik qo‘zg‘atuvchisi Reoviridae oilasiga mansub, Rotavirus jinsiga kiruvchi RNK tutuvchi virusdir. Uning nomi lotincha rota - “g‘ildirak” so‘zidan olingan bo‘lib, elektron mikroskopda virus zarralari keng “markaz”, 20 ta qisqa “spitsa” va aylana shaklidagi chetga ega bo‘lgan kichik g‘ildiraklarga o‘xshaydi. Virus tarkibida gemaglyutininlar mavjud.