ALEKSANDR ARKADEVICH FAYNBERG SHE’RIYATIDA INSON,ERKINLIK VA VIJDON FOJEASI(“AXIR, MENGA KIMLAR ISHONGANDI-YA” SHE’RI TAHLILI ASOSIDA) - Nurmaxmatova Firuza Rasulovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Aleksandr Arkadevich Faynberg,O’zbekiston xalq shoiri, O’zbekis-ton xalq shoiri,O’zbekistonda xizmat ko’rsatgan madaniyat xodimi,Pushkin medali sohibi va o’zbek xalqining chin farzandidir.Shoir nafaqat nazmda,balki nasrning ssenariynavislik yo’nalishida,tarjima sohasida o’zidan o’zbek xalqida boy meros qoldirib milliy adabiyotimiz rivojiga beqiyos hissa qo’shgan benazr ijodkor hisoblanadi.U qaysi janrda ijod qilmasin o’zi yozayotgan asarning har bir satrini qalb qo’rini,muhabbatini berib yozadi.Uning asarlarida shumchalar ko’p mazmun jamlanganki,o’quvchi uni har o’qiganida yangi narsalarni anglayveradi.Aleksandr Arkadevich Faynberg ijodiy yo’lida turli mavzularga murojaat qiladi.Ulardan eng ko’p uchraydigani urush,tichlik qadri,Vatan,insoniylik,sevgi,sadoqat,bolalik,tabiat kabi mavzular sanaladi.Uning she’rlarida oddiy hayotiy misollar orqali insoniyatning eng katta muammolari ochib berilgan.Ushbu maqola Aleksandr Arkadevich Faynberg ijodida inson,erkinlik va vijdon foejasini shoir qalamiga mansub “Axir, menga kimlar ishongandi-ya” she’rining mazmuniy,badiiy tahlili asonosida yoritib berish uchun mo’ljallangan.