ALEKSANDR ARKADEVICH FAYNBERG IJODIYOTIDA VATAN MAVZUSINING O’RNI - Nurmaxmatova Firuza Rasulovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Aleksandr Arkadevich Faynberg o’zbek xalqining asl, mard o’gloni.Shoir asli rossiyalik bo’lsa ham O’zbekistonni chin qalbdan sevgan,har bir asarida uning ta’rifini keltirishdan charchamagan.O’zbek adabiyotida hech qaysi ijodkor o’z ijodiyotida Faynbergchalik ko’p Vatan mavzusiga murojaat qilib,shu mavzuda asar yaratmagan bo’lsa kerak.Bizga ma’lumki,ijodkor asosan nazm yo’nalishida qalam tebratgan.Shunday bo’lsa-da,uning nasr,ssenariynavislik sohasida ham talay asarlari mavjud.Vatan mavzusi uning ko’pchilik asarlariga sarlavha bo’lgan yoki hech bo’lmaganda asarning asosiy g’oyaviy markazi bo’lgan va Faynberg bu asarlarda O’zbekistonni o’z Vatani sifatida e’tirof etadi.Shoir hayoti va ijodi O’zbekiston zamin bilan chambarchas bog’liq bo’lib,u asarlarida bu zaminni samimiy muhabbat,chuqur hurmat va falsafiy mushohada bilan tasvirlaydi.Uning ijodiyotida Vatan tushunchasi milliy chegaralardan chegroq ma’no kasb etib,insonning ruhiy mansubligini,tarixiy xotirasini,ma’naviy tanlovini ifodalovchi badiiy konsepsiyaga aylanadi.Vatanim deya O’zbekiston haqida asar yozar ekan,uni shunchalar iliq,samimiy,mehrli ohangda tasvirlaydiki,asarni o’qigan har bir o’zbek farzandi g’ururlanadi, Faynbergga nisbatan hurmatini bildiradi.Ushbu maqola Aleksandr Arkadevich Faynberg ijodiy yo’lida Vatan mavzusi va uning ahamiyatini ochib beradi.