HAZM QILISH A’ZOLARI MUOMMOLARI VA KELIB CHIQISH SABABLARINI BARTARAF ETISH - Umurzakova Mohistara Ilhomjon; Otajonova Xurshidabonu Baxtiyorjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ovqat hazm qilish a’zolariga og‘iz bo‘shlig‘i, halqum, qizilo‘ngach, me’da, ingichka ichak, jigar, o‘t pufagi, me’da osti bezi va yo‘g‘on ichak kiradi. Ovqat og‘iz bo‘shlig‘ida maydalanib halqumga uzatiladi va qizilo‘ngachga tushadi. Qizilo‘ngach ichki tomonidan shilliq parda, tashqi tomondan seroz parda bilan o‘ralgan. O‘rta qavati muskul to‘qimasidan iborat. Qizilo‘ngach devorida 3 ta fiziologik torlik bo‘lib, unda dag‘al ovqatlar ushlanib qoladi (bo‘yin, ko‘krak, diafragma), ovqat qizilo‘ngachdan me’daga tushadi.Ushbu maqolada Hazm qilish a’zolari muommolari va kelib chiqish sabablari yoritilgan va muallif tomonidan muhim tavsiyalar berilgan.