OILA – SHAXS RIVOJINING ASOSIY MUHITLARIDAN BIRI SIFATIDA - Adizоva Marjоna Mirazizоvna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada oila shaxs rivojining muhim ijtimoiy-psixologik muhiti sifatida ilmiy tahlil qilinadi. Oila mikroijtimoiy institut bo‘lib, unda shaxsning ijtimoiylashuvi, emotsional barqarorligi, qadriyatlar tizimi va kommunikativ kompetensiyalari shakllanadi. Tadqiqotda strukturaviy-funksional, aksiologik hamda psixodinamik yondashuvlar asosida oilaning shaxs rivojiga ta’sir mexanizmlari aniqlashtiriladi. Shuningdek, zamonaviy globallashuv, urbanizatsiya va raqamli kommunikatsiya sharoitida oilaning transformatsion o‘zgarishlari va ularning yosh avlod rivojiga ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari oiladagi sog‘lom emotsional muhit va barqaror qadriyatlar tizimi shaxsning ijtimoiy moslashuvi hamda fuqarolik pozitsiyasining shakllanishida hal qiluvchi omil ekanligini ko‘rsatadi.