КОНСТИТУЦИЯВИЙ ИСЛОҲОТЛАР ШАРОИТИДА ШАХС ЭРКИНЛИГИ ВА ҲУҚУҚИЙ ҲОЛАТИНИ ТАЪМИНЛАШ: НАЗАРИЙ-ҲУҚУҚИЙ ТАҲЛИЛ - Имамов Азиз Эркинович; Абдуваҳобова Сарвиноз Қодиржон қизи (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Аннотация: Мазкур мақолада конституциявий ислоҳотлар шароитида шахснинг ҳуқуқий ҳолатини таъминлаш масалалари, хусусан, шахс эркинлиги, унинг моҳияти, турлари ва конституциявий кафолатлари илмий-ҳуқуқий нуқтаи назардан таҳлил қилинган. Шунингдек, қонун устуворлиги, ҳуқуқий давлат тамойили, давлат органларининг мажбуриятлари, суд ҳимояси, шахс дахлсизлиги, эркинлик ва жавобгарлик ўртасидаги боғлиқлик масалалари ёритилган. Мақолада эркинликнинг мутлақ эмаслиги, унинг бошқалар ҳуқуқлари, жамият хавфсизлиги ва қонуний тартиб талаблари билан чекланиши мумкинлиги асослаб берилган. Фуқаролик жамияти институтларининг роли, ҳуқуқий маданиятнинг аҳамияти ҳамда эркинлик бузилиши ҳолатларини бартараф этиш механизмлари таҳлил қилинган. Хулоса сифатида шахс эркинлиги ва қонун уйғунлиги демократик ҳуқуқий давлат ва барқарор жамият тараққиётининг муҳим шарти экани асослаб берилган.