ЎЗБЕКИСТОН РЕСПУБЛИКАСИДА ФУҚАРОЛИК ИНСТИТУТИ ВА УНИНГ ШАХС ҲУҚУҚИЙ ҲОЛАТИНИ БЕЛГИЛАШДАГИ ЎРНИ - Имамов Азиз Эркинович; Сайдуллаева Самира Дилшод қизи (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Аннотация: Мазкур мақолада Ўзбекистон Республикасида фуқаролик институти ва шахс ҳуқуқий ҳолатини мустаҳкамлашнинг назарий-ҳуқуқий асослари таҳлил қилинган. Конституциявий ислоҳотлар шароитида инсон ҳуқуқ ва эркинликларини таъминлаш, фуқаролик институтининг ҳуқуқий табиати, унинг принциплари ҳамда давлат ва шахс ўртасидаги ўзаро муносабатлар тизими ёритилган. Шунингдек, фуқаролик муносабатларини тартибга солувчи миллий қонунчилик нормалари, суд-ҳуқуқ ислоҳотлари, инсон ҳуқуқларини ҳимоя қилиш институционал механизмлари ҳамда халқаро стандартларнинг миллий ҳуқуқ тизимига имплементация қилиниши таҳлил этилган. Муаллиф фуқаролик институти ва шахс ҳуқуқий ҳолатини мустаҳкамлаш ҳуқуқий демократик давлат барпо этишнинг стратегик шарти эканини илмий жиҳатдан асослаб беради.