O‘ZBEKISTONDA TURIZM XIZMATLARINI DIVERSIFIKATSIYALASHNING STRATEGIK YO‘NALISHLARI: 2030-YILGACHA BARQAROR IQTISODIY O‘SISH SARI - Akbarmirzo Dilshodov Mirzaobid o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Mazkur tadqiqot ishi iqtisodiyotni modernizatsiyalash va diversifikatsiyalash sharoitida O‘zbekiston turizm xizmatlari bozoridagi tarkibiy transformatsiyalarni tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotning asosiy maqsadi — an’anaviy madaniy-tarixiy turizm modelini saqlab qolgan va uning sifatini oshirgan holda, ekologik, ziyorat, gastronomik va tibbiy turizm kabi yangi yo‘nalishlarni rivojlantirishning strategik mexanizmlarini ishlab chiqishdir. Maqolada 2016–2025 yillar oralig‘idagi ma’lumotlar tahlil qilinib, sayyohlar oqimining misli ko‘rilmagan o‘sishi ko‘rsatilgan: 2025-yilda xorijiy tashrif buyuruvchilar soni rekord darajadagi 11,7 million kishiga yetdi. SWOT tahlili, qiyosiy tahlil va prognozli modellashtirish usullari yordamida yuqori mavsumiylik va hududiy nomutanosiblik kabi asosiy to‘siqlar aniqlangan, shuningdek, o‘sishning potensial nuqtalari belgilangan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, turistik mahsulotni diversifikatsiyalash sayyohlarning qolish muddatini o‘rtacha 4 kundan 8–10 kungacha uzaytirish imkonini beradi. Bu esa 2030-yilga borib turizmning YaIMdagi ulushini 7% darajasiga yetkazish bo‘yicha strategik maqsadga erishishda hal qiluvchi ahamiyatga ega. Turizm klasterlarini yaratish, "Smart Tourism" raqamli texnologiyalarini joriy etish va inson kapitalini rivojlantirish bo‘yicha tavsiyalar shakllantirilgan.