QURG‘OQCHILIK SHAROITIDA O‘SIMLIKLARNING MOSLASHUV MEXANIZMLARI - Normurodov Jo‘rabek (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Ushbu maqolada qurg‘oqchilik sharoitida o‘simliklarning moslashuv mexanizmlari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Global iqlim o‘zgarishi natijasida qurg‘oqchilik hodisalarining kuchayishi o‘simliklar hayot faoliyatiga sezilarli ta’sir ko‘rsatmoqda. Tadqiqotda o‘simliklarning morfologik, anatomik, fiziologik va biokimyoviy moslanish mexanizmlari ko‘rib chiqiladi. Jumladan, ildiz tizimining chuqurlashuvi, barg yuzasining kamayishi, stoma faoliyatining boshqarilishi, osmotik bosimning tartiblanishi hamda stressga javob beruvchi oqsillar sintezi kabi omillar tahlil qilinadi. Shuningdek, qurg‘oqchilikka chidamli navlarni yaratish va qishloq xo‘jaligida samarali foydalanish masalalari yoritiladi. Tadqiqot natijalari qurg‘oqchil hududlarda o‘simliklarni yetishtirish samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.