VALYUTA KURSI VOLATILLIGINING O‘ZBEKISTON EKSPORT SALOHIYATIGA TA’SIRI: EKSPORTNI DIVERSIFIKATSIYA QILISH MASALALAR - Ergashev Jasurbek Shuhrat O'g'li; Rahimova Xavoxon Usmanjanovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada valyuta kursi volatilligining O‘zbekiston eksport salohiyatiga ta’siri iqtisodiy tahlil asosida o‘rganilgan. Xususan, milliy valyuta kursidagi tebranishlarning eksport hajmi, raqobatbardoshlik darajasi va tashqi savdo balansiga ko‘rsatadigan ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida eksport tarkibining xomashyo yo‘nalishidan yuqori qo‘shilgan qiymatga ega mahsulotlar ulushini oshirish zarurati asoslab beriladi. Shuningdek, valyuta barqarorligi va eksportni diversifikatsiya qilish o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik iqtisodiy mexanizmlar orqali yoritiladi. Maqolada eksport geografiyasini kengaytirish, mahsulot turini ko‘paytirish hamda valyuta risklarini boshqarish bo‘yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari milliy iqtisodiyot barqarorligini ta’minlash va eksport salohiyatini mustahkamlashda muhim ahamiyat kasb etadi.