INTELLEKTUAL TIZIMLARDA MA’LUMOTLARNI TAQDIM ETISH USULLARI - Suyunov Bunyod Temur o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezisda zamonaviy axborot jamiyatida intellektual tizimlarda ma’lumotlarni foydalanuvchiga samarali taqdim etish masalasi tahlil qilinadi. Tadqiqotda matnli, jadval, grafik va interaktiv vizualizatsiya kabi axborotni ifodalash usullarining imkoniyatlari hamda ularning inson tomonidan idrok etilish samaradorligi ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, bilimlarni ifodalash modellarining (semantik tarmoqlar, freymlar, ontologiyalar) hamda tushuntiriladigan sun’iy intellekt yondashuvining ahamiyati yoritilgan. Tahlillar asosida intellektual tizimlarda ma’lumotlarni aniq, tushunarli va vizual tarzda taqdim etish qaror qabul qilish sifatini oshirishi asoslab beriladi. Natijada axborotni strukturalash va turli taqdim etish usullarini integratsiyalash intellektual tizimlar samaradorligini oshirishning muhim omili ekani asoslab beriladi.