SO‘ZLASHUV NUTQIDA LINGVOMADANIY BIRLIKLARNING QO‘LLANILISHI - Ozoda Abdullayeva (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada til va madaniyat o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlik zamonaviy tilshunoslikning ustuvor yo‘nalishlaridan biri bo‘lgan lingvokulturologik nuqtai nazardan tadqiq etiladi. Tadqiqotning asosiy e’tibori kundalik so‘zlashuv nutqida milliy-madaniy bo‘yoqdorlikka ega bo‘lgan birliklarning (frazeologizmlar, maqollar, metaforalar va etiket shakllari) tutgan o‘rnini aniqlashga qaratilgan. Maqolada so‘zlashuv nutqida lingvomadaniy birliklarning qo‘llanilishi nafaqat axborot uzatish, balki so‘zlovchining milliy o‘zligini, qadriyatlarini va ijtimoiy munosabatini ifodalashga xizmat qilishi tahlil qilinadi. Shuningdek, nutq jarayonida lisoniy tejamkorlik va ekspressivlikni ta’minlashda ushbu birliklarning ahamiyati misollar yordamida yoritib beriladi.