SANOAT ISHLAB CHIQARISHIDA MAHSULOT SIFATINI TA’MINLASH UCHUN XALQARO STANDARTLARNI JORIY ETISH USULLARI - Sangimurodov Asadbek Quvondiq O’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Sanoat ishlab chiqarishida mahsulot sifati mamlakat iqtisodiy rivojlanishining muhim omillaridan biri hisoblanadi. Global iqtisodiy integratsiya jarayonlari kuchayib borayotgan hozirgi davrda mahsulot sifatini ta’minlash masalasi nafaqat ichki bozor talablarini qondirish, balki xalqaro bozorlarda raqobatbardosh mahsulot ishlab chiqarish bilan ham bevosita bog‘liqdir. Shu sababli sanoat korxonalarida xalqaro standartlarni joriy etish masalasi dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Xalqaro standartlar ishlab chiqarish jarayonlarini tartibga solish, mahsulot sifatini barqaror darajada saqlash hamda iste’molchilarning ishonchini oshirishga xizmat qiladi. Hozirgi kunda dunyo amaliyotida mahsulot sifati va ishlab chiqarish jarayonlarini boshqarishda eng keng qo‘llanilayotgan standartlar qatoriga ISO xalqaro standartlari kiradi. Xususan, ISO 9001 sifat menejmenti tizimi, ISO 14001 ekologik menejment tizimi, ISO 45001 mehnat xavfsizligi tizimi va boshqa standartlar sanoat korxonalarida keng qo‘llanilmoqda. Ushbu standartlar korxonalarda ishlab chiqarish jarayonlarini tizimli ravishda tashkil etish, resurslardan samarali foydalanish hamda mahsulot sifatini nazorat qilish imkonini beradi. Natijada ishlab chiqarish samaradorligi ortib, mahsulotlarning xalqaro bozorlarga chiqish imkoniyati kengayadi.