QUVURO`TKAZGICHLAR VA GRUNTNING O’ZARO TA’SIRINING EKSPERIMENTAL USULLARINI O’RGANISH VA TAHLIL QILISH - U.Rakhmanov; G.B.Ismailova; A.Mardonov (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Maqolada Yaponiya va Amerika Qo’shma Shtatlari mutaxassislari 1995 yilda Kobe yaqinida va 1989 yilda San-Frantsiskoda sodir bo’lgan zilzilalar munosabati bilan seysmik faollik sharoitida polietilen quvurlarning ishlashini qilgan tahlillari o`rganib chiqildi. Undan tashqari maqolada inshootlarining seysmik chidamliligini hisoblashning dastlabki metodologiylari, yer osti quvurlarini dinamik hisoblash bo’yicha birinchi ishlar va T.Rashidov va uning shogirdlari ishlarida yer osti quvurlarining seysmik chidamliligi nazariy va eksperimental tadqiqotlari o`rganildi. Yuqorida keltirilgan metodlogiyalarni o`rganib va ularni chet el tajribalari bilan taqqoslab tegishi xulosalar qilindi.