BARIATRIK OPERATSIYA O‘TKAZGAN BEMORLARDA OPERATSIYADAN OLDIN VA KEYIN 24 SOATLIK AMBULATOR QON BOSIMI MONITORINGI (SMAD) KO‘RSATKICHLARI - Bobosharipov Feruz G’ofurjonovich; Nadirova Yulduz Isomovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Maqsad: Bariatrik operatsiya o‘tkazgan bemorlarda operatsiyadan oldin va keyin 24 soatlik ambulator qon bosimi monitoringi (SMAD) orqali arterial qon bosimi ko‘rsatkichlaridagi o‘zgarishlarni baholash. Material va metodlar: Prospektiv kuzatuv tadqiqotiga semizlik tashxisi qo‘yilgan 40 nafar bemor jalb qilindi. Barcha bemorlarda operatsiyadan oldin va operatsiyadan 3 oy o‘tib SMAD tekshiruvi o‘tkazildi. 24 soatlik sistolik va diastolik qon bosimi, kunduzgi va tungi ko‘rsatkichlar hamda antihipertenziv dorilar iste’moli baholandi. Statistik tahlil paired t-test yordamida amalga oshirildi. Natijalar: Operatsiyadan keyin 24 soatlik sistolik qon bosimi 138,5±6,2 mmHg dan 126,3±5,8 mmHg gacha (p<0,001), diastolik qon bosimi esa 82,1±4,7 mmHg dan 76,4±4,2 mmHg gacha (p<0,01) kamaydi. Kunduzgi va tungi qon bosimi ko‘rsatkichlarida ham sezilarli pasayish kuzatildi. Antihipertenziv dorilar soni 2,1±0,8 dan 1,2±0,6 gacha kamaydi (p<0,01). Xulosa: Bariatrik operatsiya arterial qon bosimini samarali kamaytiradi va gipertenziya regressiyasiga olib keladi. SMAD ushbu o‘zgarishlarni baholashda yuqori aniqlikka ega usul hisoblanadi.