RAQAMLI SAVODXONLIKNI BOSHLANG‘ICH SINFLARDAN BOSHLAB SHAKLLANTIRISH - Xoshimova Dilraboxon Dilmurodjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida raqamli savodxonlikni shakllantirishning pedagogik ahamiyati, mazmuni va metodik asoslari tahlil qilinadi. Raqamli transformatsiya sharoitida ta’lim tizimiga qo‘yilayotgan yangi talablar o‘quvchilarda nafaqat texnologik ko‘nikmalarni, balki axborotni izlash, tahlil qilish, tanqidiy baholash va xavfsiz foydalanish kompetensiyalarini rivojlantirishni taqozo etadi. Maqolada boshlang‘ich ta’lim bosqichida raqamli savodxonlikni shakllantirishning innovatsion usullari, interaktiv yondashuvlar va pedagogik texnologiyalarning samaradorligi asoslab berilgan. Shuningdek, o‘qituvchi va ota-onalarning bu jarayondagi roli, raqamli muhitda o‘quvchilarning ijodiy va mustaqil fikrlashini rivojlantirish masalalari yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, raqamli savodxonlikni erta yoshdan shakllantirish o‘quvchilarning intellektual salohiyati va raqobatbardoshligini oshirishda muhim omil hisoblanadi.