ҚАНДЛИ ДИАБЕТНИ II-ТУРИ БИЛАН КАСАЛЛАНГАН БЕМОРЛАРДА COVID-19 ИНФЕКЦИЯСИНИНИНГ САЛБИЙ ОҚИБАТЛАРИ - Бурхонов Шерзод Суннатович; Яшузакова Нигора Абдурашидовна; Ибрагимов Икормжон Саидахметович (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Аннотация: Қандли диабетнинг II-тури билан касалланган беморлар COVID-19 инфекциясини оғирроқ ўтказиш хавфига эга. Ушбу мақолада беморлар учун COVID-19нинг салбий оқибатлари, жумладан, юқори касалланиш хавфи, инфекция оғир кечиши, асоратларнинг ортиши ва ўлим даражаси ошиши каби жиҳатлар таҳлил қилинади. Тадқиқотлар шуни кўрсатадики, диабетли беморларда иммунитет заифлашган бўлиб, бу вирусга қарши курашиш қобилиятини пасайтиради. Шунингдек, глюкозанинг юқори даражада бўлиши яллиғланиш жараёнларини кучайтириши ва қон томир касалликларини қўзғатиши мумкин. Профилактик чора-тадбирлар, тўғри парҳез, мунтазам жисмоний фаоллик ва тиббий назорат касалликнинг оғир кечишини камайтиришда муҳим аҳамият касб этади. Ушбу мақола қандли диабет билан касалланган беморларнинг COVID-19га қарши ҳимояланиши бўйича тавсияларни ҳам ўз ичига олади.