QASHQADARYO VILOYATIDA LOGISTIKA XIZMATLARINING IQTISODIY SAMARADORLIGINI BAHOLASH - Maxmanov Asliddin Shokir o‘g‘li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada Qashqadaryo viloyatida logistika xizmatlarining iqtisodiy samaradorligi kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi hududiy logistika tizimining hozirgi holatini baholash, samaradorlikka ta’sir etuvchi omillarni aniqlash hamda rivojlantirish yo‘nalishlarini asoslashdan iborat. Tadqiqotda iqtisodiy-statistik tahlil, taqqoslash, korrelyatsiya va regressiya usullari hamda ekonometrik modellashtirishdan foydalanildi. Rasmiy statistik ma’lumotlar asosida logistika xizmatlari samaradorligini ifodalovchi integral ko‘rsatkich shakllantirildi. Tahlil natijalari transport infratuzilmasi, omborxona imkoniyatlari, raqamli texnologiyalar va investitsiyalar samaradorlikka bevosita ta’sir ko‘rsatishini tasdiqladi. Shu bilan birga, xizmat sifati, muvofiqlashtirish va boshqaruv mexanizmlarini takomillashtirish zarurligi asoslandi. Maqolada logistika tizimini rivojlantirishga qaratilgan amaliy tavsiyalar ishlab chiqildi. Tadqiqot natijalari hududiy iqtisodiy rivojlanish strategiyalarini shakllantirishda, ilmiy izlanishlarda va boshqaruv qarorlarini qabul qilishda muhim ahamiyatga ega. Ular ilmiy, amaliy, strategik va institutsional rivojlanish jarayonlariga xizmat qiladi samarali natijalar uchun muhim.