MAHATHIR MUHAMMAD DAVRIDA MALAYZIYANING SIYOSIY O‘ZGARISHI (1981–2003):HOKIMIYAT MARKAZLASHUVI, MODERNIZATSIYA VA SIYOSIY MEROS - Abdullayev Ulug’bek Ortiqovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola 1981–2003-yillar oralig‘ida Malayziya davlatini boshqargan Mahathir Muhammad davridagi siyosiy va iqtisodiy transformatsiyalarni atroflicha tahlil qilishga bag‘ishlangan. Tadqiqotning asosiy maqsadi Mahathir Muhammad rahbarligida mamlakatda kechgan hokimiyat markazlashuvi va modernizatsiya jarayonlarining o‘zaro bog‘liqligini ochib berishdan iborat. Muallif ushbu davrni Malayziya tarixidagi tub burilish yasagan bosqich sifatida baholaydi. Maqolada keltirilishicha, aynan shu yillarda Malayziya an’anaviy agrar davlatdan zamonaviy sanoatlashgan mamlakatga aylanish yo‘liga o‘tgan. Mahathir Muhammad tomonidan ilgari surilgan “Look East Policy” (Sharqqa nazar siyosati) iqtisodiy yuksalishning asosiy drayveri bo‘lib xizmat qildi. Ushbu siyosat doirasida Yaponiya va Janubiy Koreyaning taraqqiyot modellari, ish etikasi va texnologik yutuqlari Malayziya sharoitiga muvaffaqiyatli tatbiq etildi. Infratuzilma, yuqori texnologiyalar va og‘ir sanoat sohalarida amalga oshirilgan ulkan loyihalar mamlakatning xalqaro nufuzini oshirdi.