DORIVOR OʻSIMLIKLARDAN AJRATIB OLINGAN ENDOFIT ZAMBURUG‘LAR - Vaxobova Durdona Sherali qizi; U.K.Yusupov (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Hozirgi vaqtda tibbiyot va farmakologiya sohalarida yangi va samarali bioaktiv birikmalarni izlash global ilmiy izlanishlarga sabab bo‘layotgan eng dolzarb masalardan biridir. Bu borada o‘simliklar tabiiy boylik, ulardagi mikroskopik organizmlar – endofit zamburug‘lar esa qiziqarli va istiqbolli yo‘nalish sifatida tobora ko‘proq diqqatga sazovor bo‘lib bormoqda. Endofit zamburug‘lar o‘simlik to‘qimalarida yashovchi, ularning yashash sikliga va fiziologiyasiga zarar yetkazmaydigan yoki ba’zi hollarda foydali rolni egallaydigan mikroorganizmlar ekanligi o‘z fanlardagi yirik izlanishlar orqali o‘z tasdig‘ini topmoqda.