IOT TIZIMLARIDA KIBERHUJUMLARNI ANIQLASH: MASHINALI O‘RGANISHGA ASOSLANGAN XAVFSIZLIK ARXITEKTURASI - Sobirjonova Mushtariy Xayot qizi; Muxiddinova Ruxshona Yorqinjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Buyumlar interneti (IoT) ekotizimlarida xavfsizlikni ta’minlashning dolzarb muammolari tadqiq etiladi. Maqolaning maqsadi - IoT qurilmalariga xos bo‘lgan cheklangan hisoblash resurslari sharoitida kiberhujumlarni (DDoS, Botnet, Brute-force) real vaqt rejimida aniqlash uchun mashinali o‘rganish algoritmlarini qo‘llash samaradorligini tahlil qilishdir. Tadqiqot jarayonida turli xil anomaliyalarni aniqlash modellari va ularning tarmoq trafigini tahlil qilishdagi o‘rni injiniring nuqtai nazaridan yoritilgan.