CHO‘LPON HAYOTI VA IJODINING ADABIY MADANIY HAYOTDAGI O‘RNI VA ROLI - Murodillayev Fazliddin Elbek o‘g‘li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqola XX asr boshidagi o‘zbek adabiyotining yorqin namoyandalaridan biri bo‘lgan Abdulhamid Cho‘lpon hayoti, ijodi, uning mazmun‑mazmunan adabiyot, madaniyat va milliy uyg‘onish jarayonlaridagi o‘rni hamda roli masalalari tahliliga bag‘ishlanadi. Maqolada Cho‘lponning shoir, nosir, dramaturg va tarjimon sifatida ijodiy faoliyati, uning jadidchilik g‘oyalari orqali jamiyatdagi ma’rifatparvarlik ruhining shakllanishi, asarlarida milliy ong va odamparvar g‘oyalarining ifodalanganligi ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, Cho‘lpon ijodining o‘zbek adabiyotiga qo‘shgan hissasi, uning badiiy asarlari va tashqi dunyo adabiyoti bilan bog‘liqligi asosli misollar orqali yoritiladi.