YOSHLAR DUNYOQARASHIDA ABDULLA QODIRIY ASARLARI - Mirqodirov Mirolim Mirakmalova; Dilnoza Ahliddinova Xushnozaxon (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o’zbek jadidchilik namoyondalaridan biri hamda o’zbek romanchiligiga asos solgan Abdulla Qodiriyning ijod yo’li haqida boradi. O‘zbek adabiyoti tarixida shunday siymolar borki, ularning ijodi nafaqat o‘z davrida, balki kelajak avlodlar hayotida ham o‘z aksini topadi. Ana shunday buyuk siymolardan biri – Abdulla Qodiriydir. U o‘zining chuqur mazmunli asarlari, erkin fikrlashga undovchi g‘oyalari bilan o‘zbek adabiyotini yangi bosqichga olib chiqqan adibdir. Abdulla Qodiriy ijodi o‘z zamonasi uchun inqilobiy ahamiyat kasb etgan bo‘lsa, bugungi yoshlar uchun ham u hayot maktabi, milliy o‘zlikni anglash va kelajakka ishonch bilan qarashga ilhom manbai bo‘lib xizmat qilmoqda. Uning asarlarida insoniy qadriyatlar, erkinlikka intilish, jamiyatdagi adolatsizlikka qarshi kurashish singari dolzarb mavzular yoritilgan.Bugungi kunda yosh avlod texnologiya va tezkor axborot asrida yashamoqda. Shunday bo‘lsa-da, uning merosi o‘zining mangu ahamiyatini yo‘qotgani yo‘q. Yoshlar Abdulla Qodiriy asarlaridan faqat adabiy zavq emas, balki hayotiy saboqlar ham olishmoqda.