SUNIY YO‘LDOSH TEXNOLOGIYALARI UCHUN KO‘P SATHLI, KO‘P DIAPAZONLI ANTENNANI ISHLAB CHIQISH VA TADQIQ ETISH - Aripova Umida; Abdullaev Asadbek (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Abstrakt: Sun’iy yo‘ldosh texnologiyasi tajriba bosqichidan qisqa vaqt ichida murakkab va kuchli tizim darajasiga yetdi. Yer yuzidagi turli nuqtalar o‘rtasida ulanishni ta’minlash uchun sun’iy yo‘ldoshlardan foydalanish yo‘ldosh ilovalari deb ataladi. Yo‘ldosh ilovalarining sifatini oshirish maqsadida ko‘plab tadqiqotlar olib borilgan. Yuqori sifatli yo‘ldosh ilovasiga erishishning asosiy maqsadlaridan biri — juda yuqori kuchaytirishga erishishdir. Bitta diapazonli antennalarning yuqori kuchaytirish xususiyati yaxshi ma’lum. Ammo bitta diapazonli antenna bir vaqtning o‘zida faqat bitta chastota diapazonidan foydalana oladi. Bunga qarama-qarshi ravishda, ko‘p diapazonli antenna bir nechta diapazonlarda ishlash imkonini beradi va bitta diapazonli antennaning afzalliklarini bir nechta chastota diapazonlarida qo‘llash imkoniyatini yaratadi, biroq ular har doim ham bitta diapazonli antennaning kuchaytirish darajasini bera olmaydi. Shu sababli, ushbu loyiha yo‘ldosh ilovalari sifatini oshirishga qaratilgan ko‘p diapazonli antenna dizaynini ishlab chiqishga yo‘naltirilgan.