LINGVOKULTUROLOGIYA VA DISKURS TAHLILINING NAZARIY ASOSLARI - Usmanova Farangiz Ilhombek qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Maqolada til va madaniyat o‘zaro aloqalarini o‘rganuvchi lingvokulturologiya hamda nutqni ijtimoiy-madaniy kontekstdan tahlil qiluvchi diskurs tahlilining nazariy asoslari yoritilgan. Unda “lingvokulturologiya” va “diskurs” tushunchalarining shakllanishi, ularning zamonaviy lingvistikadagi o‘rni va integratsiyasi tahlil qilingan. Tadqiqotda lingvokulturologik va diskursiv yondashuvlar asosida tilning madaniyat ko‘zgusi sifatidagi roli, milliy qadriyatlarning frazeologik birliklar hamda metaforalarda aks etishi ilmiy asosda ko‘rsatib berilgan. Nemis tilidagi Kindeswohl, Familienpolitik, Elternzeit, kinderfreundlich kabi birliklar misolida “bola – kelajak” konseptining madaniy semantikasi ochib berilgan.