YOSHLARDA TISH KASALLIKLARINI KELTIRIB CHIQARUVCHI OMILLAR VA ULARNI BARTARAF ETISH YO‘LLARI - Abduraxmonova Shohista Abdunabi qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada yoshlarda uchraydigan tish kasalliklarining asosiy sabablari, ularning rivojlanish mexanizmi va oldini olish choralari tahlil qilinadi. Tish kasalliklari, ayniqsa kariyes va parodont kasalliklari, yoshlar orasida keng tarqalgan bo‘lib, bu ularning gigiyena madaniyati, ovqatlanish odatlari, genetik omillar hamda zamonaviy turmush tarzi bilan chambarchas bog‘liq. Maqolada shuningdek, stomatologik kasalliklarning psixologik va ijtimoiy oqibatlari, profilaktika ishlarining samaradorligini oshirishda ta’lim va tibbiy targ‘ibotning o‘rni yoritilgan. Ilmiy tahlillar shuni ko‘rsatadiki, yoshlar orasida tish kasalliklarini kamaytirish uchun muntazam og‘iz gigiyenasiga rioya qilish, to‘g‘ri ovqatlanish, muntazam stomatolog ko‘rigidan o‘tish va sog‘lom turmush tarzini shakllantirish zarurdir.