STRESSNING ASAB TIZIMI VA ORGANIZMGA TA’SIRI - Yusupova Sevinch; Bahodirova Mohichehra; Xayrullayeva Maftuna Ibodullayevna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Anotatsiya: Qisqa muddatli stress organizmning tezkor javob mexanizmini ishga solib, yurak urishi, qon bosimi va energiya sarfini oshiradi, bu holat xavfga qarshi kurashishda yordam beradi. Uzoq muddatli stress esa immun tizimining zaiflashishi, yuqori qon bosimi, gormonlarning nomutanosibligi, nerv tizimining buzilishi va psixologik muammolar kabilarga olib keladi. Shu sababli stressni boshqarish sog‘liqni saqlashda muhim ahamiyatga ega.