MOYCHECHAK (ROMASHKA) O’SIMLIGINING DORIVORLIGI VA ISHLATILISHI - Yusupova Sevinch; Bahodirova Mohichehra (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Anotatsiya: Moychechak – Asteraceae oilasiga mansub, ko‘p yillik dorivor o‘simlik bo‘lib, dunyo bo‘ylab keng tarqalgan. Uning qizil-sariq gullari xushbo‘y hidga ega va ko‘pincha tibbiyot hamda kosmetologiyada ishlatiladi. Moychechakning asosiy foydalari yallig‘lanishga qarshi, antiseptik va tinchlantiruvchi xususiyatlaridan iborat. U choy shaklida ichiladi yoki tashqi qo‘llaniladi, oshqozon-ichak trakti kasalliklarida, teri shikastlanishlarida samarali. O‘simlikning tarkibida flavonoidlar, efir moylari va fitosterollar mavjud bo‘lib, bu moddalar uning dorivor xususiyatlarini ta’minlaydi. Moychechak tabiiy va xavfsiz dorivor vosita sifatida ko‘plab xalq tibbiyotlarida qadrlanadi.