ELEKTR TARMOQLARIDA SIFAT KO’RSATKICHLARI ISROFLARINI ALGPROTMLASH VA DASTURLASH - Xoliqova Manzura Qoyirovna; To’xtayev Bekmurodjon Safarboy o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada elektr tarmoqlarida elektr energiyasi sifat ko‘rsatkichlarining yomonlashishi natijasida yuzaga keladigan qo‘shimcha isroflarni algoritmlash va dasturlash masalalari tadqiq etiladi. Tadqiqotda kuchlanishning og‘ishi va yuqori garmonikalarning texnik isroflarga ta’siri matematik modellashtirilgan. Python dasturlash tili yordamida isroflarni hisoblash algoritmi ishlab chiqilgan bo‘lib, u real vaqt rejimida tarmoq holatini tahlil qilish imkonini beradi. Olingan natijalar energiya samaradorligini oshirish va tarmoq barqarorligini ta’minlashda muhim ahamiyatga ega.