BADIIY MATNLARNI TARJIMA QILISHDA EKVIVALENTLIK MUAMMOLARI - Zafarova Nilufar Zafar qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada badiiy matnlarni tarjima qilishda ekvivalentlik muammolari qo’l yetadi. Tadqiqot natijalariga ko’ra, badiiy matnlarni tarjima qilish vaqtida to’liq leksik ekvivalentligiga erishmning qiyin ekanligi aniqlandi. Maqolada Villyam Shekspir, Jane Austen va boshq Inglis yozuvchilarining asarlaridan misollar olinib, ularning o’zbek tilidagi tarjimalari solishtirilib tahlil qilingan. Muqaddimalar sifatida metafora, idiomalar, kultural referenceialar va stilistik xususiyatlarni tarjima qilishning qiynchikliklariga alohida e’tibor qaratilgan.