BIG DATA TAHLILI ORQALI KIMYO SANOATIDA SAMARADORLIK VA RAQOBATBARDOSHLIKNI OSHIRISH - Xaydarova Kamola Axinjanovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada kimyo sanoatida Big Data (katta hajmdagi ma’lumotlar) tahlili va sun’iy intellekt asosida bozor talabini prognozlash strategiyalari batafsil ko‘rib chiqiladi. So‘nggi yillarda kimyo korxonalari ishlab chiqarish sensorlari, ta’minot zanjiri ma’lumotlari, mijozlar xaridlari, makroiqtisodiy ko‘rsatkichlar va tashqi trendlardan kelib chiqadigan ulkan ma’lumotlar oqimini qayta ishlash orqali talab o‘zgarishlarini aniqroq oldindan bashorat qilish imkoniyatiga ega bo‘lmoqda. Tadqiqotda Big Data ning asosiy afzalliklari, mashinali o‘qitish modellarining qo‘llanilishi, prognoz aniqligini oshirish usullari, ortiqcha zaxiralarni kamaytirish, yetkazib berish zanjiridagi muammolarni oldini olish hamda barqaror rivojlanish masalalari o‘rganiladi. Shuningdek, 2025–2026 yillarda global kimyo sanoatining sekin o‘sishi (2025 yilda 1,9%, 2026 yilda taxminan 2%) sharoitida raqamli transformatsiya va Industry 4.0 texnologiyalarining ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, Big Data asosidagi prediktiv analitika kimyo korxonalari samaradorligini oshirish, xarajatlarni optimallashtirish va raqobatbardoshlikni mustahkamlashda muhim strategik vosita hisoblanadi.