INSON ANATOMIYASI VA FIZIOLOGIYASI: TUZILMA–FUNKSIYA UYG‘UNLIGI - Maxsudov Valijon Gafurjonovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ish inson anatomiyasi va fiziologiyasi o‘rtasidagi tuzilma va funksiya uyg‘unligini o‘rganishga bag‘ishlangan bo‘lib, hujayralar, to‘qimalar, a’zolar va a’zo tizimlarining tuzilishi ularning fiziologik vazifalarini belgilashini ko‘rsatadi. Tadqiqotda tuzilma–fuanksiya tamoyili biotibbiyot fanlarining asosiy konsepsiyalaridan biri sifatida yoritilib, inson organizmidagi anatomik xususiyatlar muayyan funksional ehtiyojlarga moslashganligi tahlil qilinadi. Yurak-qon tomir, nafas olish, asab va tayanch-harakat tizimlari misolida tuzilma va funksiya o‘rtasidagi bog‘liqlik tushuntiriladi. Ushbu bog‘liqlikni anglash tibbiyot talabalari uchun klinik tafakkurni shakllantirishda muhim ahamiyatga ega. Shuningdek, anatomik tuzilmalardagi buzilishlar fiziologik funksiyalarning izdan chiqishiga olib kelishi va ko‘plab kasalliklarning asosini tashkil etishi ta’kidlanadi. Umuman olganda, anatomiya va fiziologiyaning integratsiyasi inson organizmini chuqurroq tushunishga va tibbiy ta’lim samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.