STRESS SHAROITLARI TA’SIRIGA MOYCHECHAKNING FIZIOLOGIK JAVOBI - Jo‘rayeva Dilora Mehriddin qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Moychechak – o‘zining iqlim va ekologik omillarga yuqori darajada moslashuvchanligi, fiziologik jarayonlarining dinamikligi bilan ajralib turuvchi o‘simliklardan biridir. Bu o‘simlik tabiatda turli stress omillari, ya’ni namlik tanqisligi, tuproq sho‘rlanishi, yuqori harorat, past harorat, quyosh nurlarining cheklanganligi, ifloslanish, kimyoviy va mexanik bosimlar, kasallik va zararkunandalar ta’sirida tashqi va ichki muhitga moslashib, o‘z hayotiy jarayonlarini qayta tuzish xususiyatiga ega. Moychechak stress sharoitiga chidamliligi, adaptatsiya mexanizmlarining kuchliligi bilan ajralib turadi. Har bir stress omili o‘simlikning fiziologik hayot ishlari, ya’ni metabolizmi, nafas olish, fotosintez, osmotik bosim, fermentlar faolligi, suyuqlik va oziqa elementlarini so‘rish, hujayralarda suvning regulatsiyasi, antioksidant faoliyatga o‘z ta’sirini ko‘rsatadi.