PEDAGOGIK YONDASHUVLAR ASOSIDA INKLYUZIV TA’LIMNI AMALGA OSHIRISH MEXANIZMLARI - O'roqova Gulsanam Shuhratjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada inklyuziv ta’limni amalga oshirishda pedagogik yondashuvlarning muhim roli va ularning samarali mexanizmlari tahlil qilinadi. Inklyuziv ta’limning asosiy maqsadi har xil imkoniyatlarga ega bo‘lgan o‘quvchilarni umumta’lim muassasalarida birlashtirish orqali teng imkoniyatlarni ta’minlashdir. Maqolada inklyuziv ta’limni tashkil etishda individual yondashuv, differensial metodlar, turli o‘quv uslublarini hisobga olish kabi pedagogik tamoyillar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, pedagogik yondashuvlar orqali o‘quvchilarning ijtimoiy integratsiyasi va muvaffaqiyatli o‘rganishini ta’minlash uchun amaliy mexanizmlar, jumladan, moslashtirilgan o‘quv dasturlari, qo‘llab-quvvatlash xizmatlari va jamoaviy ishlar haqida ma’lumot beriladi. Tadqiqot natijalari inklyuziv ta’limni samarali tashkil etishda pedagogik yondashuvlarning zarurligini va ularning ta’lim sifatiga ta’sirini tasdiqlaydi.