O‘ZBEK TILIDA SO‘ZLASHUVCHI TALABALAR UCHUN YAPON TILINING OHANG AKSENTINI O‘QITISH METODIK MODELI - Raximova Xumora Faxriddin qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘zbek tilida so‘zlashuvchi talabalar uchun yapon tilidagi ohang aksentini o‘qitish metodikasi tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi yapon tilida so‘z ma’nosini farqlashda muhim ahamiyatga ega bo‘lgan ohang balandligi tizimini o‘zlashtirish jarayonida yuzaga keladigan fonetik interferensiya holatlarini aniqlash hamda ularni kamaytirishga qaratilgan samarali o‘qitish modelini ishlab chiqishdan iborat. Tadqiqot doirasida kichik hajmdagi tajriba ishlari olib borildi. Unda talabalar ikki guruhga ajratilib, birinchi guruhda an’anaviy tushuntirish va takrorlash usuli qo‘llanildi, ikkinchi guruhda esa ohangni grafik ko‘rsatish, eshitish va takroriy mashqlar asosida o‘qitish tashkil etildi. Natijalar ikkinchi guruhda ohang aksentini to‘g‘ri qo‘llash ko‘rsatkichi yuqoriroq ekanini ko‘rsatdi. Maqolada olingan natijalar asosida yapon tilida ohang aksentini bosqichma-bosqich o‘qitish bo‘yicha metodik tavsiyalar ishlab chiqildi.